Slika 62
Vi ste na: Početna EAPMAZ 2020

Ekološki akcioni plan MAZ 2020

Slika

U poslednjem kvartalu 2019. godine Mreža aktivnih zajednica organizovala je studijsku posjetu za zajednice članice u Živinicama Gornjim. Studijska posjeta tematizirala je ekologiju i zaštitu životne sredine. U sklopu studijske posjete, LGZR Živinice Gornje prezentovala je ekološke inicijative koje su sprovedene na prostoru te zajednice, organizovano je predavanje o zagađenosti zraka od strane Centra za ekologiju i energiju, te su učesnici studijske posjete prošli kroz radionicu izrade Ekološkog akcionog plana naše organizacije za 2020. godinu.

EAPMAZ 2020 je dokument nastao kao rezultat studijske posjete u Živinicama Gornjim a predstavlja usmjerenje Mreže aktivnih zajednica da, sa svojim kapacitetima, posveti više pažnje ekološkim incijativama u 2020. godini i na takav način doprinese borbi protiv klimatskih promjena i zaštite okoliša.

EAPMAZ 2020 obuhvata preko 50 ekoloških inicijativa koje će Lokalne grupe za razvoj samoincijativno sprovesti u 2020 godini, a koje podrazumijevaju: akcije čišćenja, aktivnosti usmjerene ka podizanju svijesti građana, infrastrukturne projekte usmjerenih ka uspostavljanje energetski efikasnih modela u društvenim objektima i slično. Pored inicijativa koje će implementirati LGZR na lokalnom nivou, EAPMAZ 2020 obuhvata i
aktivnosti koje će se implementirati na nivou cijele Mreže a tiču se podizanja svijesti o ulozi i odgovornosti pojedinca i civilnog sektora u borbi za očuvanje okoliša i u borbi protiv klimatskih promjena.

Realizaciju EAPMAZ 2020 počinjemo 13. Konferencijom aktivnih građana koja će se održati u Tuzli, a koja će tematizirati građanski eko aktivizam. 13. Konferencija će okupiti oko 120 aktivnih građana iz zajednica članica Mreže aktivnih zajednica.

Tokom godine Mreža aktivnih zajednica će organizovati panel diskusije koje će tematizirati zaštitu okoliša, upravljanje otpadom, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, zelenu ekonomiju i slično. Panel diskusije će se organizovati u centrima našeg djelovanja tj. u Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Lukavcu, Kalesiji i Čeliću. Učesnici panel diskusija biti će predstavnici naših partnerskih organizacija i stručnjaci iz oblasti ekologije i zaštite okoliša. Panel diskusije će okupljati aktivne građane iz zajednica članica MAZ-a i
druge građane sa prostora ovih centara.

Implementaciju EAPMAZ 2020 podržali su Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Fondacija tuzlanske zajednice kroz savjetodavnu i “know how” podršku. U realizaciji EAPMAZ-a očekujemo podršku i drugih partnerskih organizacija Mreže aktivnih zajednica.
0 0